Demokrasi Rejiminin Gerektirdiği İlke ve Kurallara Uygun Davranış Bekliyoruz

Türkiye Barolar Birliği 7 Temmuz 1969 tarihinde yürürlüğe giren 1136 sayılı kanunla kurulmuş bir meslek kuruluşu olup, uzun yıllardan bu yana adli yıl açılış törenlerinde Türkiye Barolar Birliği Başkanının da konuşma yapması bir gelenek, teamül olarak uygulanmaktadır.

Geçtiğimiz günlerde Sayın Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Cumhuriyeti’nin 12. Cumhurbaşkanı olarak seçilmiştir. Sayın Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti’nin 12. Cumhurbaşkanı seçildiği gece, parti genel merkezinde yapmış olduğu konuşmada 77 milyonun Cumhurbaşkanı olacağını vurgulamıştır.

Ne var ki Sayın Erdoğan, henüz mazbatasını dahi almadan dün yapmış olduğu açıklamada, Türkiye Barolar Birliği Başkanı’nın Adli Yıl Açılış Törenine katılması halinde törene katılmayacağını belirtmiştir.

Yaşanan bu gelişme Türkiye Cumhuriyeti’nin 12. Cumhurbaşkanı olarak seçilen Sayın Erdoğan’ın hızla tükenen Cumhurbaşkanlığı görevini tam bir tarafsızlık içinde ve siyaset üstü şekilde yürüteceğine olan umudu ve 77 milyonun Cumhurbaşkanı olacağına yönelik beklentileri gölgeler mahiyettedir.

Toplumsal huzur ve dayanışmanın en önemli değer olduğu günümüzde, şahsi ya da siyasi mülahazalarla, kurumlar arası çekişme olduğu izlenimini verebilecek söylem ve eylemlerden uzak durulması, tüm kurum ve kuruluşların ve sorumluluk noktasında bulunan kişilerin Anayasa’da ve diğer mevzuatta tanımlanmış görev, yetki ve sorumluluklarına uygun davranarak toplumsal huzursuzluğu daha da derinleştirebilecek yaklaşımlardan kaçınması gerektiğine şüphe bulunmamaktadır.

Yargının hâkimler ve savcılardan ibaret görülmemesi gerekliliği karşısında; baroların ve elbette Türkiye Barolar Birliği’nin de, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve yargının son derece ağır işyükü ve fiziki, teknik, ekonomik ve sosyal sorunları ile doğrudan ve karşı karşıya fedakârca görev yapan yargı emekçileri ile birlikte Adli Yıl Açılış Törenlerinde yer alması gerektiği; günün anlam ve önemine binaen Türk Yargısının sorunları ve çözüm önerilerine dair görüşlerini, önerilerini ve beklentilerini kamuoyuna aktarmasında hiçbir çekince bulunmaması gerekmektedir.

Cumhuriyet, demokratik ilke ve kurallar bütününe dayanmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin 12. Cumhurbaşkanı’nın; da her türlü kişisel ve siyasi mülahazadan uzak şekilde, Cumhuriyet ve demokrasi rejiminin gerektirdiği ilke ve kurallara uygun davranmasını bekliyoruz.

Saygılarımızla.

Genel Başkan

Haydar ŞAHİNDOKUYUCU

Sosyal Medyada Paylaş