EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR ÜZERİNE BASIN AÇIKLAMASI

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR ÜZERİNE

BASIN AÇIKLAMASI

 

Kamu kurum ve kuruluşlarında değişik adlarla yapılan ek ödemeler ile çalışanlar arasında ciddi ücret adaletsizlikleri olduğu gerçeğine yaslanarak, maaş farklılıklarının ortadan kaldırılması adına ‘eşit işe eşit ücret’ aldatmacasıyla çalışanlar arasındaki eşitsizlik daha da derinleştirilmiş, nüfusun neredeyse tamamına hizmet veren biz SGK çalışanlarının kazanımları ise; ikramiye, ek ödeme, fazla mesai, performans ücretleri gibi birçok ödeme 666 sayılı KHK ile ortadan kaldırılmıştır. 

 

Elimizden alınan haklar, üzerine personel yetersizliğinden kaynaklı yoğun iş temposuyla çalıştığımız yetmezmiş gibi bir de seçim yatırım aracına dönüştürülen ve neredeyse her sene çıkarılan yapılandırmalar da cabası!  

 

Bugün ise yine seçim arifesinde Emeklilikte Yaşa Takılanlar gündemimizde.  

 

Hak kaybına neden olan yasa değişikliği, 17 Ağustos depreminin enkazı henüz kaldırılmadan, 25 Ağustos günü Meclis'te görüşülüp kabul edilmiş, 8 Eylül 1999 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Düzenleme ile sigortalılık başlangıçları yasanın yürürlük tarihinden önce olan çalışanların emeklilikleri 15 yıla kadar gecikti. Emeklilik için gereken prim gün sayıları yükseltildi. Sigortalılıkları bu tarihten sonra olanlar ise prim günü ve çalışma yılı şartlarını doldurmuş olsalar bile emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşına kadar beklemek zorunda bırakıldılar. Mezarda emeklilik dediğimiz düzenleme kısaca buydu. 

 

Ortadaki büyük mağduriyetin tamamını ortadan kaldırmasa da bu düzenlemeyle emekli olabilecek vatandaşlarımız var. EYT henüz yasalaşmamışken kapsamı hakkında söylentiler, daha önce yaşadıkları hak kayıplarını bir nebze olsun gidermeye çalışacak vatandaşların soru işaretlerini artırmaya devam ediyor. Hal böyleyken şimdiden Sosyal Güvenlik Kurumlarında yoğunluk başlamış bulunmaktadır. 

           

Buna karşın yetersiz personel ve aşırı iş yükü nedeniyle kurum çalışanları ile vatandaşın karşı karşıya geleceği ve kurum çalışanların büyük stres ve sorunlar yaşayacağını bugünden görmek çok zor olmasa gerek. Kurum çalışanlarını ağır, uzun, yoğun ve yıpratıcı bir mesai dönemi bekliyor. Fazla mesai ve hafta sonu çalışmaları ise kaçınılmaz. Fazla çalışmanın karşılığı ise 783,14 TL gibi komik bir rakam.

Üstelik tahsis işlemleri yapılan merkezlere daha bugünden diğer Merkez Müdürlüklerinden personel görevlendirmeleri başlamış, çalışma barışını bozacak uygulamalara adım atılmıştır. 

 

Bu nedenle SGK çalışanları ile ilgili yoğun iş sürecinin doğru ve sağlıklı şekilde sürdürülmesi adına iyileştirmeler yapması hükümetin acil görevidir. Sosyal, ekonomik ve özlük haklarının geliştirilmesi, biz çalışanlar ve vatandaş adına elzemdir. 

  

Nihayetinde Emeklilikte Yaşa Takılanlar ve aynı tasarı içinde yer alacak diğer düzenlemelerin oluşturacağı olumsuzlukları ve geçmiş mağduriyetleri önceden görme ve telafi etme adına aşağıdaki önlemlerin alınması ve iyileştirmelerin yapılması acil bir zorunluktur. 

 

Bu doğrultuda taleplerimiz aşağıda yer almaktadır;

 

-           3600 Ek göstergesinin Kurum çalışanlarına da verilmesi,

-           Personel sayısının artırılması,

-           Ek gösterge puanlarının artırılması,

-           Sosyal Güvenlik Tazminatı verilmesi,

-           666 Sayılı KHK ile elimizden alınan İkramiyenin yeniden verilmesi,

-           Ulaşım, yemek, dinlenme ihtiyaçlarının karşılanması,

-           Eksik ve yanlış bilgi kirliliğin önüne geçilmesi adına Kurum tarafından periyodik olarak kamuoyunun aydınlatılmasının sağlaması.

 

MERKEZ YÖNETİM KURULU



Sosyal Medyada Paylaş