Atama ve Nakil Davalarında Savunma Alınmadan Yürütmenin Durdurulması Kararı Verilemeyecek

Geçtiğimiz günlerde Atama ve Görevden Almalarda Yargı Kararları Etkisiz Kılınıyor başlığı ile duyurduğumuz ve atama ve nakil davalarında davalı idarenin savunması alınmadan yürütmeyi durdurma kararı verilemeyeceğine dair 2577 sayılı Kanunda yapılan değişiklik yürürlüğe girdi. Düzenleme ile idarenin savunması alınmadan yürütmeyi durdurma kararı verilemeyecek.

6 Mart 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6526 sayılı Kanunun ilgili maddesi şöyle:

“MADDE 17 – 6/1/1982 tarihli ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27 nci maddesinin (2) numaralı fıkrasının ikinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Ancak, kamu görevlileri hakkında tesis edilen atama, naklen atama, görev ve unvan değişikliği, geçici veya sürekli görevlendirmelere ilişkin idari işlemler, uygulanmakla etkisi tükenecek olan idari işlemlerden sayılmaz.”

Böylelikle 2577 sayılı Kanunun 27. maddesinin (2) nolu fıkrası şu şekilde değiştirilmiştir:

“2. Danıştay veya idari mahkemeler, idari uygulanmakla etkisi tükenecek telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda, davalı idarenin savunması alındıktan veya savunma süresi geçtikten sonra gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebilirler. Uygulanmakla etkisi tükenecek olan idari işlemlerin yürütülmesi, savunma alındıktan sonra yeniden karar verilmek üzere, idarenin savunması alınmaksızın da durdurulabilir. Ancak, kamu görevlileri hakkında tesis edilen atama, naklen atama, görev ve unvan değişikliği, geçici veya sürekli görevlendirmelere ilişkin idari işlemler, uygulanmakla etkisi tükenecek olan idari işlemlerden sayılmaz. Yürütmenin durdurulması kararlarında idari işlemin hangi gerekçelerle hukuka açıkça aykırı olduğu ve işlemin uygulanması halinde doğacak telafisi güç veya imkansız zararların neler olduğunun belirtilmesi zorunludur. Sadece ilgili kanun hükmünün iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurulduğu gerekçesiyle yürütmenin durdurulması kararı verilemez.”

Sosyal Medyada Paylaş